Eesti Parim Toiduaine 2025

Alates 1994. aastast on Eesti Toiduainetööstuse Liit korraldanud igal aastal konkurssi „Eesti Parim Toiduaine” (2006.-2008. a „Parim Toiduaine”)

Sel aastal korraldab Eesti Toiduainetööstuse Liit juba 31. korda konkurssi „Eesti Parim Toiduaine”. Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Innustada toiduainetööstust looma tooteid, mis aitavad kaasa tasakaalustatud ja tervislike toitumisharjumuste kujunemisele tarbijate seas.

Toodete kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmine nii Eesti turul kui ka väljaspool seda. Kujundada soodsat suhtumist toiduainetööstusesse ja toitu.

Konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja parimad toidugruppide esindajad ning lisaks ka parim lisandväärtusega toiduaine.

 

Sadama Turg kaupluses on järgmised konkursi võitjad müügil:

Mündinädal

Mündinädala pakkumised Sadama Turg kaupluses 28.04-11.05.

 

Aasta Vein 2025

Rohkelt medaleid Aasta Vein 2025 konkursilt!

Meil on suur rõõm teatada, et kõik Aldar Eesti poolt Aasta Vein 2025 konkursile esitatud 24 veini pälvisid medali. Tulemuseks: 3 kuld-, 11 hõbe- ja 10 pronksmedalit. Meie veinivalik on saanud tugeva kvaliteeditunnustuse!

Alustame loomulikult kuldmedalitest. Ilmselgelt soovitakse ju neid veine ennekõike proovida! Põnevusest siinkohal puudu ei jää. Kuldmedali väärilised 91 punkti kogusid Suurbritannia vahuvein Fiennes Brut Vintage, Lõuna-Aafrika vahuvein Mooiplaas Duel Brut ja Prantsusmaalt pärit klassikaline punane vein Château de Manissy, Châteauneuf-du-Pape, Terres Blanches.

Suurbritannia medalivõit võib tunduda üllatav, kuid tegelikult on Lõuna-Inglismaa kasvutingimused sarnased Champagne`i piirkonnale. Seetõttu pole ka ime, et sealsed vahuveinid järjest kuulsust koguvad. Fiennes`i vahuveinid omakorda kuuluvad regiooni tunnustatuimate hulka. Fiennes Brut Vintage on valminud šampanja traditsiooniliste viinamarjasortide – Chardonnay, Pinot Noiri ja Pinot Meunieri – baasil, kasutades šampanja valmistamise traditsioonilist meetodit, kus vein küpseb vähemalt 3 aastat veinikeldris.

Teine kuldmedali võitja, Lõuna-Aafrika vahuvein Mooiplaas Duel Brut valmib samuti traditsioonilisel meetodil küpsedes vähemalt 3 aastat, Chardonnay ja Pinot Noir viinamarjast. Elegantne, hästi tasakaalustatud mullivein. Samuti tõsine konkurent ükskõik millisele tõelisele šampanjale!

Tõelist elegantsi õhkub meie kolmandast kuldmedali võitjast - Château de Manissy, Châteauneuf-du-Pape, Terres Blanches punaveinist. Veinisõpradele on Châteauneuf-du-Pape nimi kindlasti tuttav – see lummav piirkond Rhône’i orus on tuntud oma väljapaistvate veinide poolest. Château de Manissy, Châteauneuf-du-Pape, Terres Blanches on valmistatud 100% Grenache’i viinamarjast, kasutades osaliselt Prantsuse tammevaate ja osaliselt roostevabast terasest tanke. Siidine, aromaatne, mahlaka struktuuriga vein, ideaalne kaaslane röstitud lambaliha või mahlase veisesteigi kõrvale.

Hõbemedaliveinidest soovitame uudsuse otsijatel eelkõige vaadata Kreeka veinide poole. Alpha Estate valge vein Barrel Fermented Malagouzia Eco ja Omega Late Harvest dessertvein on mõlemad avastamist väärt!

Malagouzia Eco on aromaatne, täidlane valge vein, valmistatud iidsest Malagouzia viinamarjast. Sobib hästi grillitud mereandide ja köögiviljade kõrvaseks. Omega Late harvesti valmistamisel on samuti kasutatud Malagouzia viinamarja, sedapuhku koos Gewürztramineriga. Ideaalne kaaslane nii puuviljaste dessertide, küpsenud juustude kui ka Aasiapäraste vürtsikate toitudega.

Kindlasti väärivad tähelepanu ka meie teised hõbemedali pälvinud veinid, mis pakuvad põnevaid maitseelamusi erinevatest veinipiirkondadest:

– elegantne šampanja Vollereaux Rosé de Saignée Brut,

– peene iseloomuga Hispaania vahuvein Monzio Compagnoni Franciacorta Brut 2019,

– aromaatne Itaalia valge vein Demaria Bartolomeo Roero Arneis,

– kompleksne Portugali valge vein Portal Quinta do Portal Grande Reserva Branco,

– Provence’i stiili edasiandev Prantsuse valge vein MDCV SARL “Ultimate” Provence,

– värske ja mineraalne Lõuna-Aafrika valge vein Cape Point Sauvignon Blanc,

– jõuline Itaalia punavein Villa Pillo Syrah,

– isikupärane Lõuna-Aafrika punavein Post House Penny Black,

– ning sügav ja elegantne Portugali punavein Quinta do Portal Grande Reserva Tinto.

Pronksmedali võitjatest tooksime veelkord esile Suurbritanniast pärit vahuveini, sedapuhku roosa Fiennes English Sparkling Brut Rosé. Värskete maasikate ja vaarikate maitsega, särtsakas mullivein. Ideaalne aperatiiviks koos kergete suupistetega.

Meie pronksmedali võitjate hulka kuulusid lisaks:

– elegantne aastakäigušampanja Champagne Vollereaux Blanc de Blancs 2014 Brut,

– elegantne ja küps Hispaania vahuvein Alsina & Sardà, Cava MAS Barrica Brut Nature Reserva,

– särtsakas ja puhas Itaalia valge vein Kornell Eich, Pinot Bianco Alto Adige'ist,

– aromaatne ja struktuurne Prantsuse valge vein Château de Manissy, Lirac “L’Avant-Goût du Paradis” Blanc,

– klassikaline ja mineraalne Burgundia valge vein J. Moreau & Fils, Petit Chablis,

– sügav ja väljapeetud Itaalia valge vein Vignamato “Ambrosia” Castelli di Jesi Verdicchio Riserva Classico,

– küpsete nootidega Hispaania punavein Vivanco, Rioja Tinto Reserva,

– intensiivne ja isikupärane Prantsuse punavein Château de Manissy, Lirac Rouge “L’Avant-Goût du Paradis”

– ning rikkalik ja meeldejääv Itaalia dessertvein Vignamato “Antares” Verdicchio dei Castelli di Jesi Passito.

Eesti Sommeljeede assotsiatsioon korraldab Aasta Vein konkurssi juba viiendat aastat. Eesmärgiks on välja selgitada parimad veinid, mis on Eesti restoranides ja jaekaubanduses saadaval. Veine oli 2025. aasta konkursil 613 ja neid degusteerisid 14 päeva jooksul ligi 35 sommeljeed ja veiniprofessionaali.

Veine hinnati 100 punkti süsteemis ja vastavalt keskmiste punktide summale anti välja järgmised tunnustused/medalid:

Kuld: 90 ja rohkem punkti, rahvusvahelises mõõtmes tipptasemel vein.
Hõbe: 85 ja rohkem punkti, omas klassis silmapaistvalt väga hea vein.
Pronks: 80 ja rohkem punkti, omas klassis hea vein.
Kokku anti välja 94 kuld-, 173 hõbe- ja 157 pronksmedalit.

https://sommeljee.ee/aasta-vein-2025-tulemused/

 

Aasta veini tunnustus annab veinisõpradele ja sommeljeedele kiire, mugava ning ülevaatliku võimaluse leida parimaid veine Sadama Turg kauplusest.

Soovime kõigile veinisõpradele toredat maitsmisrõõmu!

Hõrgutaja - märk, mis räägib maitseelamusest

Hõrgutaja märgisüsteem  muudab veini valimise lihtsaks ja mugavaks. Hõrgutaja on kutsutud ellu, et toetada meie valikuid, olles hea saatja õhtusöögil, vastuvõtul või minna julgelt külla maitseküllase kingitusega. Hõrgutaja märgistus iseloomustab veini olemust ja maitseelamust, mida pakub vein. Hõrgutaja märgistuse ülesanne on juhatada teed hea ja elegantse kaaslase juurde.
Viime sind põnevale rännakule läbi Hõrgutaja märgisüsteemi, mis on hariv teekond veinide maailmas, aitades valida meelepärase veini just sinu maitsemeelele.
Lähme koos avastama!

KERGE JA SÄRTSAKAS

Valge või vahutav vein, mis oma olemuselt on kuiv, kerge ja noor kõige paremas võtmes. Serveerimise temperatuur ei tohiks ületada 6°C kraadi. Veinis on värskust, särtsu ja julgust, et olla heaks söögiisu tekitajaks või saata Teid vastuvõttudel tervitusjoogina. Heaks saatjaks eelroogade kõrval– salatid, Mozzarella, Feta, valge kala või kerged mereannid.

MESINE JA PUUVILJANE 

Valge või vahutav vein, mis oma alatoonilt on magus ja täidlane. Serveerimise temperatuuriks on mitte rohkem kui 8°C. Veinis on aroomi, täidlust ja mesisust, olles toidu osas valiv ja konkreetne. Pakub head elamust grillitud aedviljade, kala ja kana juurde, kuid küpsetatud või hallitusega juustud kiidavad samuti veini heaks. Imelise akordi loob vein koos aasiapäraste vürtsidega, sest veinis olev magusus tasandab toidus leiduvad vürtsid

HÕRK JA MARJANE 

Punane vein, mis on oma olemuselt noor, mahlane ja marjane. Serveerimise temperatuuriks on vahemik 14-16°C. Veinis on aromaatsust, värskust ning kehand on pehme ja keskmise täidlusega. Toiduvaliku osas ei ole pretensioonikas, eelistades kodusema köögi maitseid - pajaroad, sealiha, pitsa või pasta ning suupistelaual oleva valiku seast keskmisse täidlusega juustud, et olla pidulikuks saatjaks terve õhtu. 

MOOSINE JA TUMMINE 

Punane vein, mis oma olemuselt on sametiselt pehme ja magusa alatooniga. Sobilik serveerimise temperatuur on 18°C. Veinis on tunda küpsete marjade moosile omaseid noote ja tummisust. Vein on mitmekülgne võib olla terve õhtu saatjaks kuid sobib ka mitmete erinevate roogade kõrvale. Veini pehme ja magus noot, paneb suus laulma kõik tumedad šokolaadidesserdid. Samas on veinis palju üllatuslike varjundeid, mis sobituvad ideaalselt grillitud punase liha või Aasiast tulevate karride kõrvale. Magus kohe armastab vürtsi

KIRGLIK JA JÕULINE 

Punane vein, milles on täidlust, sügavust ja jõudu. Sobilik serveerimise temperatuur on 18°C. Veinis on tunda tammelaagerdust, täidlust ja küpseid marju ja vürtside noote, mida saadab keskmiselt kõrgem tanniin ja happesus. Toidu suhtes nõudlik. Ootab enda kõrvale küpset ja täidlast juustu, jõulist ulukit või lambaliha. Suurepärase maitseküllusliku elamuse loob koos seentega.

ELEGANTNE JA KÜLLUSLIK 

Elegantne ja külluslik punane vein tõelistele veinigurmaanidele. See on nagu ajarännak pudelis, mis pakub üllatusi ka aastaid hiljem. Sobilik serveerimise temperatuur on 18°C. Vein on küpsenud pikalt tammevaadis, mis annab talle lisaks marjadele ka külluslikke vanilje ja vürtside ning põnevaid metsaaluseid noote. Toidulaual ootab enda kõrvale pidulikku, kuid samas ka rustikaalsemat valikut. Mooritud jänes küpsete aedviljadega või Burgundia pada ning trühvlid on selle veini kõrvale imeliseks saatjaks. Veinigurmaanide kindel lemmik. 

Nüüd, kus oled tutvunud Hõrgutaja märkidega, on aeg minna ja avastada enda jaoks see õige. Enam pole enam vaja tunde veeta poes, otsides ideaalset veini. Olgu see siis kerge ja särtsakas või sügav ja jõuline, sest Hõrgutaja märk aitab sul teha parima valiku lihtsa vaevaga.
Naudi avastamist ja maitseelamusi Hõrgutaja seltsis!

Eesti Parimad Toiduained

2024. aastal korraldab Eesti Toiduainetööstuse Liit juba 30. korda tootekonkurssi „Eesti Parim Toiduaine”. Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega.

Võidutooted 2024

Tarbime targalt!

Vähendame ühekordsete plastist toidu- ja joogipakendite tarbimist ühiselt.


Ühekordsete plastist toidu-ja joogipakendite tarbimise vähendamise tegevuskava
Aldar Eesti OÜ eesmärgiks on vähendada aastaks 2025 oluliselt ja püsivalt ühekordsete plastist toidu-ja joogipakendite tarbimist.

Selleks võtame kasutusele alljärgnevad meetmed:
 
– pakume klientidele võimalust osta valmistoitu (salatid, soojad toidud, kulinaarialeti tooted jt) oma pakendisse, mis on sobilik antud toodete pakendamiseks;
– võimaldame soojade jookide ostmisel kasutada oma topsi/tassi, mis on selleks ette nähtud;
– suuname kliente tarbima targalt, soodustades valmistoidu ja soojade jookide ostmist oma pakendisse.
 
Eelnimetatud meetmete tulemusena planeerib  Aldar Eesti OÜ oma kauplustes ja söögikohtades vähendada ühekordsete plastist toidu-ja joogipakendite tarbimist igal aastal vähemalt 10%.

Valitsuse korraldused 26.augustist

Sadama Turg nüüd Boltis

Sadama Turg on liitunud Bolt Food äpiga - lihtne ja kiire toidu kohalevedu!

"Tänu Sulle!" kampaania

Kriisiaeg toob esile inimesed, kelleta igapäevane elu ei toimi. Ajal, mil suur osa inimesi on turvaliselt peitunud oma kodudesse ning teevad kaugtööd, on teine sama suur osa inimesi eesliinil ning tegutsevad selle nimel, et igapäevaelu jätkuks võimalikult tavapärasel moel. Suur lugupidamine ja tänu kõikidele kaubandustöötajatele, kes tulevad vapralt tööle, et tagada kõigile eluks vajalik. SIIN saad anda oma personaalsed tänusõnad.

Anna ka oma panus viiruse peatamiseks!

Hea uudis on, et Eesti valitsus on hetkeseisuga otsustanud kauplused lahti hoida, aga me koostöös Kaupmeeste Liiduga peame tegema omalt poolt kõik, et see nii ka jääks. Seega anname praegustes oludes endast kõik oleneva, et viiruse levikut peatada (pidurdada), ja palume selleks ka oma klientide kaasabi

Meie töötajad kannavad kaupluses maski, ka siis, kui müügisaalis kliente ei viibi. Maskikandmist palume ka klientidelt, ilma maskita kauplusse siseneda ei tohi.

Me desinfitseerime pidevalt kõiki kaupluse pindasid – uksed ja käepidemed, letipealsed, korvid, kärud, pleksiklaasid jne.

Meil on kaupluses saadaval käte desinfitseerimise vahendid ja palume kõigil klientidel käsi desinfitseerida.

Palume jätkuvalt jälgida 2+2 reeglit, et nii meie töötajad kui ka kliendid oleksid võimalikult hajutatud.

Lubame korraga kauplusse vaid teatud arvu inimesi, mis on kaupluste puhul erinev ja määratud kaupluse ruutmeetrite järgi.

Tegutseme kõik koos ühise eesmärgi nimel, et nakatumisnäitajad Eestis väheneks ja viiruse levik kontrolli alla saadaks. Palun hoidke ennast, aga arvestame ka teistega!